De ce învățăm crawl și spate simultan? – Deoarece cele două procedee sunt complementare.
De ce sunt primele stiluri pe care le învățăm? – Deoarece în natație bătaia de picioare este extrem de importantă. Imaginati-vă că sunteți o bărcuță al cărei motor sunt picioarele. Dacă motorașul nu funcționează corect, bărcuța nu înaintează, se poate răsturna etc.
Înotul presupune mișcarea întregului corp. Mișcarea picioarelor conferă stabilitate, îmbunătățire a poziției corpului și propulsie. Bătaia de picioare ușurează efortul datorită echilibrului dintre mișcarea brațelor și a picioarelor. Pentru că bătaia de picioare nu este simetrică, se creează ridicarea corpului pe apă.
Pasul 1: pluta pe față și spate
Revenind la cele două procedee, învățăm initial pluta pe spate, apoi pe burtă și implicit și respirația. Acest lucru va ajuta viitorul înotător să se relaxeze.
Pasul 2: bătaia de picioare
Urmează bătaia de picioare, care, după cum am menționat mai sus, este foarte importantă, deoarece ajută la menținerea corpului la suprafața apei, la echilibru și la propulsie.
În cele doua procedee, bătaia de picioare este o mișcare alternativă (sus/jos) și amplă. La ambele procedee poziția labei piciorului este aceeași, așadar învățarea mișcării de picioare la procedeul crawl ajută și la bătaia de picioare spate. Poziția trunchiului în apă este aceeași la ambele procedee.
.
Pasul 3: rotirea brațelor
În ceea ce privește mișcarea de brațe, învățarea simultană a ambelor procedee duce la echilibrarea musculaturii.
În procedeul crawl, rotirea brațului ajută la dezvoltarea musculaturii spatelui, iar procedeul spate este ideal pentru refacere, deoarece detensionează musculatura pieptului și a umerilor.
Folosim aproximativ aceiași mușchi în ambele procedee, dar mișcăm brațele în direcții opuse, ceea ce înseamnă că mușchii care se contractă în timpul procedeului crawl se relaxează în timpul procedeului spate.