Cele 4 stiluri de înot
-
Stilul bras sau broscuță
La procedeul bras corpul se găsește întins la orizontală, cu șoldurile ceva mai jos decât umerii, capul ușor ridicat și cu privirea orientată înainte.
Mișcarea picioarelor – din poziția întins pe apa, picioarele se îndoaie progresiv, gambele sunt aduse spre șezută, în timp ce genunchii și călcâiele se depărtează ușor, vârfurile fiind orientate în afară. Din această poziție, se efectuează împingerea. După efectuarea împingerii, picioarele ajung în poziția întins. În toate fazele mișcării, picioarele rămân în întregime sub nivelul apei.
Mișcarea brațelor – se începe din poziția întins. Brațele sunt întinse, degetele lipite și palmele orientate în jos. Odată cu începerea mișcării de tracțiune, ele se răsucesc ușor în afară, astfel încât ajung în poziție verticală, cu palma în formă de lopată, pentru a prinde cât mai bine apa. Brațele vor fi duse simetric cca 20cm sub nivelul apei, în afară și puțin înspre înapoi, tracțiunea accentuându-se treptat. Forța maximă în timpul unui ciclu de mișcări se atinge înainte ca brațele să ajungă în același plan cu umerii. Din această fază, palmele, printr-o ultimă împingere, sunt orientate spre înăuntru; concomitent, coatele se îndoaie și brațele sunt duse sub piept. Urmează întinderea brațelor înainte. La întinderea brațelor, umerii se duc puțin în jos, micșorându-se astfel rezistența opusă de apă la înaintare.
Coordonarea cu respirația – la un ciclu de mișcari (brațe și picioare) se efectuează și o respirație. Odată cu ducerea brațelor spre interior, se produce o relaxare a musculaturii trunchiului și ridicarea lui. În această fază capul se ridică ușor la nivelul apei, permițând efectuarea înspirației.
-
Stilul crawl sau stilul liber
Se caracterizează prin mișcarea alternativă a brațelor și picioarelor, pe burtă, care imprimă corpului un impuls continuu de înaintare.
Mișcarea picioarelor – Picioarele execută o mișcare alternativă în sus și în jos, impulsul pornind de la nivelul musculaturii șoldurilor, de unde se transmite asupra întregului picior, până la vârf.
Mișcarea brațelor– servește în mai mare măsură pentru înaintare, deoarece ducerea lor sub trunchi și împingerea se pot efectua cu mai multă forță. Mâna se ține cu degetele lipite; urmează o ușoară presare în jos, îndoirea brațului din cot și aducerea lui spre linia de mijloc a trunchiului; astfel, tracțiunea se accelerează treptat, până la terminarea mișcării sub apă, printr-o împingere puternică, brațul este scos din apă la nivelul șoldului; el continuă relaxat drumul pe deasupra apei și este introdus din nou în apă înaintea umărului. Apoi ciclul se reia identic.
Coordonarea mișcărilor cu repirația – la trei tracțiuni de brațe, se efectuează o respirație, scoțându-se capul din apa în lateral, pentru efectuarea respirației.
-
Înotul pe spate
Se caracterizează prin mișcarea alternativă a brațelor și picioarelor, care imprimă corpului un impuls continuu de înaintare.
Mișcarea picioarelor Picioarele execută o mișcare alternativă în sus și în jos, impulsul pornind de la nivelul musculaturii șoldurilor, de unde se transmite asupra întregului picior, până la vârf.
Mișcarea brațelor – fiecare braț efectuează o mișcare ritmică, alternativă, care constă din tracțiunea și împingerea apei, ceea ce asigură impulsul de înaintare, și ducerea brațului deasupra apei, acțiune pregătitoare pentru faza următoare de împingere și tracțiune. În timp ce un braț lucrează sub apă, celălalt se duce relaxat pe deasupra, fiind introdus în apă înaintea umărului, paralel cu axa longitudinală a corpului.
-
Stilul fluture
Mișcarea picioarelor – Mișcarea se efectuează astfel iîcat amintește de acțiunea cozii delfinului, drept pentru care procedeul se mai numește și delfin. Bătaia se efectuează cu picioarele apropiate, în jos și în sus. Mișcarea începe de la trunchi, fiind transmisă progresiv la șolduri și picioare. Poziția labelor este asemănătoare cu cea de la procedeul craul. În timpul efectuării mișcarii descendente, genunchii sunt ușor îndoiți, iar în timpul fazei ascendente, aceștia se întind. Pentru accentuarea mișcării în jos, tălpile se vor îndrepta ușor spre înăuntru. Mișcarea se execută fără pauze, imprimându-se astfel un impuls continuu de înaintare, lucru ce favorizează o viteză mare de deplasare.
Mișcarea bratelor – Brațele vor fi duse sub corp, în faza în care se efectuează sub apă (faza de tracțiune și împingere); drumul aerian se executa simultan și simetric spre înainte, intrarea brațelor în apă făcându-se în fața umerilor. Mișcarea brațelor sub apă se accentuează în finalul fazei de împingere, după care urmează eliberarea lor printr-o împingere puternică , urmată de aducerea lor înainte, pe deasupra apei. În această fază, brațele vor fi întinse, pentru ca în timpul tracțiunii sub apă să se îndoaie, iar la sfârșitul fazei de impingere, să revină la poziția întins.
Coordonarea cu respirația – la un ciclu de mișcări de brațe se efectuează doua mișcări de picioare. La doua cicluri de mișcari de brațe se execută o inspirație. În faza de împingere se obține o forța dinamică puternică, care ajută ridicarea capului, astfel încât gura ajunge la nivelul apei, permițând efectuarea inspirației.
Sursă texte: Gerhad Lewin – Înotul pentru copii