Ce scutece luăm bebelușilor la piscină sau la plajă?

Indiferent că plănuiți un concediu cu piciul la mare sau pur și simplu mergeți împreuna la piscină, este bine să știți totul despre scutecele de apă, pentru că veți avea nevoie de ele.
În următoarele rânduri, vă prezentăm părerile și concluziile mămicilor care au testat scutecele existente pe piață în acest moment și care au împărtășit aceste informații cu noi!
Există în momentul de față 2 variante disponibile:
 • Scutecele de apă de unică folosință
 • Scutecele de apă lavabile

Scutecele de unică folosință

Oricine a văzut ce se întâmplă cu scutecul de înot al copilului după ce e băgat în apă își poate da seama că scopul lui nu este să împiedice intrarea lichidelor înăuntru (pentru că ele oricum intră) și nici ieșirea cu desăvârșire a lichidelor dinăuntru nu prea are cum să o împiedice.

Asta fiindcă, deși unele au un strat absorbant interior, după ce acesta a fost îmbibat cu apa din piscină, el nu își mai face treaba.

Ceea ce însă ar trebui să facă foarte bine scutecul de apă este să împiedice ieșirea cu desăvârșire a solidelor din interior. Adică, înțelegeți ce vreau să spun…
Pentru asta este esențial ca mărimea să fie potrivită dimensiunilor copilului în momentul în care poartă scutecul și nu mai mare (caz în care, după ce se mai și îmbibă cu apă, poate oricând să cadă de pe bebe).
Un alt motiv pentru care este foarte important ca scutecul să  rețină totul înăuntru este faptul că materiile fecale ar putea conține paraziți care îi pot îmbolnăvi pe ceilalți bebeluși și nu numai (precum cryptosporidium, un parazit care provoacă boli gastrointestinale manifestate cu vomă și diaree).
Din perspectiva aceasta este important ca piscina să beneficieze de un sistem de filtrare performant, iar părinții bebelușilor să înțeleagă necesitatea evacuării părinților și copiilor din bazin până la igienizarea acestuia.

Pe piața din Romania se găsesc până acum scutece de înot de unică folosință fabricate de Huggies, Libero, Babylove de la DM si Nabaiji de la Decathlon. Ele pot fi achiziționate din lanțurile mari de supermarketuri, magazine cu specific sportiv și farmacii.

Scutecele lavabile pentru înot

Am observat și la acesta că din momentul în care a intrat bebe în apă, s-au umplut de apă și că apa circulă du-te vino în interiorul și în exteriorul scutecului, deși materialul exterior este rezistent la apă. Cu toate acestea, există o serie de avantaje care nu pot fi trecute cu vederea.
 • Față de scutecele de unică folosință sunt mult mai frumoase.
 • Elastic peste tot, ca un chiloțel, deci nu are ce sa deranjeze sau să zgârie.
 • Elastic peste tot, deci tine și treaba mică și treaba mare pe plajă.
 • Pipi e ținut bine pe plajă și nu curge pe picior în jos, pentru ca marea majoritate au cusut un absorbant mic din microfibră în interior, pe mijloc, între materialul exterior și bumbacul organic.
 • Interiorul ce atinge pielea copilului este din bumbac organic foarte fin.
 • Elasticul de la piciorușe și din talie este moale și fin, deci bebe se poate întinde și mișca cu încredere în apă;
 • Nu sunt impregnate cu substanțe chimice.
 • Față de scutecele de unică folosință, e mult mai ieftin, se poate folosi câțiva ani și la mai multe generații de copii.
 • Multe mămici au folosit acești slipi și pentru antrenamentul la oliță.

Cele mai cunoscute și apreciate branduri de către mămici sunt: Charlie Banana, Bambino Mio, iPlay, ImseVimse, Bummis. În România, sunt site-uri care comercializează aceste produse online, livrarea fiind prin curierat rapid.